Her zaman yaptığım gibi, sizlere kısacık bir Umman tarihi anlatacağım, sonra gördüğüm Muscat ve Wadi Shab’tan, yaşamdan bahsedeceğim.
Aslında Umman’dayken şaşırtıcı bir şey öğrendim, bu sene tatil yaptığımız minicik Zanzibar Adası meğer Umman için ne kadar önemliymiş, bilmiyordum. Şimdi bahsedince sizler de öğreneceksiniz.
Evet Umman’ın tarihi Milattan Önceye kadar dayanıyor ama gelin biz son anlara bakalım.
Umman sürekli işgal altında kalmış bir ülke, Müslümanlık yerleştikten sonra 1500 lü yıllarda burayı Portekiz ele geçirmiş, kabileler birleşip bu sefer Portekiz’lileri kovmuşlar. Arkasından 1700 lü yıllarda İran ele geçirmiş, kabileler onları da birleşip kovmuş. 1840 yılında Ahmed bin Said önderliğinde Umman Krallığı kurulmuş ve Zanzibar, Umman’ın başkenti seçilmiş. Ama o öldükten sonra oğullar anlaşamayınca yine iç savaş ve Zanzibar ile Umman ayrılıp, iki farklı Devlet olmuşlar.
Bu arada Zanzibar’da Dünyanın en büyük KÖLELİK pazarı var, bunu anlatmıştım, hatta müze fotoğraflarını paylaşmıştım. Avrupa 1900 lü yıllarda bu köleliğin kaldırılması için baskı yapmaya başlamış.
1959 yılında Sultan bin Teymur, isyan başlatarak başa geçmiş. Tam bir diktatör. 1970 yılında Umman’ın kaderini değiştiren darbe yapılmış. Darbeyi yapan da Sultan bin Teymur’un oğlu Sultan Kabul bin Seyd. Yani bugün hala görevde bulunan Sultan.
Sultan Kabus öyle şeyler yapmaya başlamış ki, halkı onu çok sevmiş. Öncelikle DİN de mezhep ayrımını kaldırmış, sonra muhalefette olanları çağırmış, ne istiyorlarsa yapmalarını sağlamak için onlara BAKANLIK vermiş. Ülke iç savaş ve kabile savaşlarından tamamen YATIRIMA yönlenen bir ülke olmuş. Bugün Umman’a giden turist sayısı her yıl artarak devam ediyormuş.
Umman’ın tarihi böyle, yaşama bakalım biraz da …
Umman’ın nüfusu 4,5 milyon civarında, bunun 2,5 milyonu Muscat’ta yaşıyor, geri kalan dağılmış durumda.
Umman’ın para birimi RİYAL, 1 Umman Riyali, bugün için 2.21 Euro, yani oldukça değerli bir parası var. Balıkçılık, petrol ana geçim kaynakları, ayrıca dediğim gibi Turizm’e ciddi yatırımları var.
Müslüman bir ülke ama mezhep ayrımı yok demiştim, mezhepçilik büyük suç sayılıyor, o yüzden kimse Suni – Alevi kavgasında değil, herkes aynı camiye gidiyor, ibadetini yapıyor.
Bir tarafı çöl, diğer tarafı Hint Okyanusu, dolayısıyla her ikisi içinde oteller, turizm merkezleri yapılmış, benim görebildiğim her yer asfalt duble yol, orada yaşayanlar her yer böyle diyor. Elkektrik – Su gibi sorunları yok.
Trafik neredeyse yok denecek kadar az, arabaların çoğu Lüks arabalar, benzin ucuz. 9 10 Riyale arabanızın deposu doluyor.
Umman’a vize kapıda veriliyor, biraz pahalı, 36 Riyal.
Hava maalesef yazın çok sıcak, 50 55 dereceyi buluyor, şimdi mesela ( Aralık ) kış ama hava 26 28 derece ama akşamları biraz serin oluyor.
Alkol genelde yasak ama Birleşik Arap Emirlikleri gibi, bazı otellerde serbest.
Kadınlar çok şık, araba kullanabiliyor ama çalışmıyorlar, burada da bir çok işi gelen yabancılar yapıyor.
Avrupa ve Amerika’dan şirketlerin çalışanları oldukça fazla, yine mezhep ayrılığı olmadığı için hemen hemen her dinden insan yan yana rahatlıkla yaşayıp, çalışabiliyor. Hintli, Pakistanlı, Arap, Afrikalı hepsi yan yana.
Suç oranı neredeyse sıfır.
Turizm açısından yapılacak çok şey var, hem okyanusta yüzüp, sonra çölde çadırlarda kalabiliyorsunuz. Wadi Shab gibi farklı Wadi’leri var, hepsinde farklı atraksiyonlar düzenlemişler. Yani kesinlikle sıkılmazsınız Umman’da.
Halkı çok güler yüzlü, yardımsever, Türkleri de çok seviyorlar.
Muscat’da metro yok, tren de yok, belediye otobüsleri var ve taksi çok. Taksiler biraz pahalı ve metre olmadığı için her zaman pazarlık yapmanız gerekiyor ama hepsi çok şık, temiz, klimalı.
Kendilerine özgü yemekleri var, ben pek tadamadım vaktim olmadı ama onlarda da farklı yiyecekler var. Kebap tabi burada her yerde var. Bunun dışında farklı restoranlar da bulmanız mümkün. Ama tabi en önemlisi Balık, okyanusu bu anlamda güzel kullanıyorlar.
Umman’a THY direk uçuyor, yaklaşık 5 saat sürüyor, saat olarak bizden bir saat ilerideler.
Muscat ve diğer yerleri gezmek için araba kiralamanız şart, ben mesela 12 km mesafedeki şehre taksi ile gittim geldim, 15 Riyal ödedim, ertesi gün araba kiraladım, günlüğü 15 riyal di. Yani taksiye bineceğinize araba kiralayın, her yeri çok daha rahat gezersiniz.
Hint Okyanusu tarafında deniz harika ve tabi bir çok plaj yapmışlar, ayrıca yine büyük otellerin kendi plajları var. Yani denizini tercih edebilirsiniz, sonuçta Hint Okyanusu.
Anlatacaklarım bu kadar, hani değişik bir tatil için bence Dubai’den falan çok daha güzel, temiz ve medeni… Ben çok beğendim ve sevdim, bir de tabi sıkı bir tarih …
İnşallah keyifle okumuşsunuzdur :)))
YORUMUZU BIRAKIN
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.