Menu

Yatırımcılar için Abidjan sektör bilgisi

Bu arada bana en çok sorulan soru
Yatırımcılar için hangi sektörler orada ilgi gören oluyor.

1- İnşaat sektörü : Çok hızlı büyüyen ve en çok yatırım yapılan sektör diyebilirim. Kaba inşaat için burada yerli firmalar var, ancak ince işçilik için birçok şey ithal geliyor.

2- Tarım sektörü : Burası bir tarım ülkesi, ihracatının çoğu yarım ürünleri. Dolayısıyla tarım ürünleri burada çok ilgi gören bir sektör.

3- Enerji sektörü : Özellikle şehir merkezlerinden uzaklaştıkça, tarım alanlarının olduğu bölgelerde Solar Teknolojisi çok iyi bir sektör. Burada henüz solar teknolojisi tam anlamıyla oturmuş değil. Benzin istasyonlarından evlere, küçük köylerden tarlalara, solar ciddi bir pazar.

4- Internet sektörü : Internet altyapısı çok güçlü, özellikle şehirlerde fiber uygulaması var. E-Ticaret, bankalar, siber güvenlik konularında birçok yabancı firma da burada faaliyet gösteriyor.

5- Reklam sektörü : Burada lokal çalışan birçok firma var ancak kalite söz konusuysa, o kadar kaliteli çalışmalar yok. Yeni alışveriş merkezleri, eskiyen veya değişim isteyen firmalar mevcut.

6- Jeneratör sektörü : Burada en çok gereksinim duyulan ürünlerden birisi. Birçok yabancı markanın yanı sıra, 2 3 Türk firması var, bazı firmaların kendi ofisleri de var burada. Ancak talep çok fazla, bu da en çok memnuniyet duyulan ürünün en çok satan konumuna gelmesini sağlıyor.

7- Kimyasal sektörü : Yine bu sektörde de çok faaliyet gösteren firma var, Türk firmaları da var.

8- Madencilik sektörü : En sıkı ama zor sektörlerden birisi, bir sürü maden firması var, ancak birçok şey ithal ediliyor. Dolayısıyla pazar var ancak oyuncular da var, Özellikle Avrupa ve Çin.

9- Sağlık sektörü : Bu konu burada en açık sektörlerden birisi çünkü hemen hemen her şey ithal ediliyor, cihazından eldivenine kadar.

10 – Petroleum sektörü : Burada 1000 e yakın benzin istasyonu var, Total – Shell – Ola – Oryx gibi oyuncuların yanı sıra 35 ten fazla özel dağıtıcı var. Bir çoğunun sahibi Lübnan’lı. Pompalar yurt dışından geliyor, birkaç Türk firmasının da distribütörü var .

11- Çocuk bezi sektörü : En çok tüketilen ürün. Bu pazara Çin hakim burada, birkaç Türk ürünü de satılsa da, ağırlıkla Çin ve birkaç yerli üretim var.

12- Yiyecek sektörü : Buraya yiyecek satmak o kadar kolay değil, çünkü ana toptancılar genelde kendileri ithalat yapmıyorlar. Dolayısıyla malları sizin getirip burada depolayıp toptancılara satmanız gerekiyor. O yüzden de burada dağıtım kanalı çok geniş Aracılar bulmak zorundasınız.

Aklıma gelenler bunlar,
Umarım faydası olur.

Sevgilerimle,
Tryphene Trading & Consulting

Benzer Yazılar

YORUMUZU BIRAKIN