Menu

The Post filminin öğretisi ….

Hazır olun, yine uzun bir yazı geliyor ama beğeneceğinizi düşünüyorum.

The Post filmini seyretmeden önce bu yazımı okumanızı ve öyle seyretmenizi öneririm. Bunu lütfen ukalalık olarak algılamayın, sadece bu bilgiler ile giderseniz filmi çok daha iyi anlayacağınızı düşündüğüm için paylaşıyorum.

Vietnam Savaşı hakkında hepimiz bilgi sahibiyiz. Onlarca Vietnam Savaşı filmi izledik.

The Post bir Vietnam Savaşı filmi değil ama konu öyle güzel işlenmiş ki, eğer bu savaş hakkında bilgilerinizi tazelerseniz çok daha iyi anlaşılacak bir film.

O zaman kısa bir tarihe dönüş yapalım…

1950 li yıllar, Amerika ve Rusya’nın başını çektiği iki blok vardı. Batı Bloku ABD, Doğu Bloku Rusya. Bu arada Batı Kanadından Fransa Vietnam’daydı ve kukla hükümeti yönetiyordu..

Vietnam o zaman ikiye bölünmüş durumdaydı. Kuzey Vietnam, Güney Vietnam.

1950 lerin sonunda Güney Vietnam’da kurulan Vietnam Halk Kurtuluş Cephesi ( VHKC) , Fransa’ya karşı gerilla savaşı başlattı.

ABD ise Güney Vietnam Hükümetine hem askeri, hem maddi yardım yapıyordu.

1963 ve 1964 yıllarında VHKC ile mücadele edemeyen hükümet askerler tarafından ABD yardımı ile devrildi ve yanına Güney Vietnam askeri gücünü de alan ABD, “ Vietkong “ dedikleri VHKC ile savaşmaya başladı, bu tarihte ABD’nin Vietnam’da 23.000 askeri vardı.

ABD’nin o zamanki başkanı Lyndon B. Jonhson’du. JKF suikastla öldürüldükten sonra seçilmişti.

ABD 23.000 askere ilave 100.000 asker daha gönderdi Vietnam’a. O zaman Johnson şöyle demişti ..

“ Amacımız burada kalmak veya toprak ele geçirmek değil, burayı gerillalardan temizlemek için geldik “.

Ve zorlu savaş başlamıştı, Ancak gerilla olan “ Vietkong “ ları, sivil halktan ayırt edemiyorlardı ve çok zorlu bir doğada savaş veriyorlardı.

Bombalamalar, zehirli gazlar, tanklar, askerler çok ciddi bir savaştı ve her iki tarafta çok kayıp veriyordu.

1967 senesi sonrası ABD’nin Vietnam’da tam 485.000 askeri oldu.

Ancak o kadar çok kayıp veriyordu ki, sonunda bu ABD’de büyük protestolara neden olmaya başladı.

Basına bilgi verilmiyor, gerçekler saklanıyor, medyaya sürekli başarılar anlatılıyordu.

Ama gerçek daha fazla saklanamadı.

Kuzey Vietnam’In da desteği ile 1968’de başlatılan saldırı başarıya ulaştı ve ABD çok büyük zayiatlar vermeye başladı, artık saklanamıyordu. Gerçekler ortaya çıkınca Johnson bombardımanı durdurma ve barış görüşmeleri yapmayı talep etti, bu arada da bir sonraki seçimde aday olmayacağını açıkladı.

Kasım 1968’de ABD seçimlerini Richard Nixon kazandı. Vietnam’dan geri çekileceğini açıkladı. Bu arada ABD’de halk protestolarını arttırdı.

Paris’te 1969 senesinde başlayan barış görüşmeleri, 1973 yılına kadar sürdü ve ABD 1973 senesinin Mart ayında son birliğini de geri çekerek Vietnam’dan ayrıldı.

Sonunda 20 yıla yakın süren savaşta 60.000 ABD askeri Kuzey / Güney Vietnam’da da asker / sivil 2 milyona yakın kişi öldü.

Tarih bilgisi bu kadar, peki gelelim The Post filmine ..

Tarih 13 Haziran 1971 di..

Amerika’nın en ünlü gazetesi New York Times bir başlık ile çıktı “ Pentagon Papers “ yani Pentagon Belgeleri.

Habere göre Başkan Johnson ve daha sonra başkan olan Nixon’a  savaşın hiç iyi gitmediği, çok fazla zayiat verildiği bilgileri verilmesine rağmen, basına nasıl yanlış bilgi verildiği anlatılıyordu.

Hepsi resmi belgeydi. Pentagon’dan Başkana kadar ulaşan belgeler.

Pentagon’da çalışan Daniel Ellsberg, savaşın halkın yayarına gitmediğini görünce bu belgeleri kopyalayarak basına sızdırmıştı.

Bu belgeler yayınlanır yayınlanmaz, Başka Nixon “‘Milli güvenliği tehlikeye düşüren bu yayını derhal durdurmalarını’’ emretti. Hemen mahkemeye başvurdu ve yayınların engellenmesini istedi.

Ancak Newyork Times pes etmedi ancak yayın da yapamadı.

Bu sırada Washington Post gazetesi geride kalan belgeleri ele geçirdi ve yayın yasağı olmasına rağmen yayınladı. Newyork Times’ın mahkeme süreci devam ederken belgelerin devamının Washington Post tarafından yayılması ve halkın neler olduğunu anlayarak savaş karşıtlığı protestoların artması Nixon’u çok zor bir duruma soktu.

Mahkeme bir üst mahkemeye Yüksek Mahkemeye taşındı. Devlet bu haberlerin yayınlanmasına engel olmaya çalışırken, ABD’de bir çok gazete de destek mahiyetinde yayınlara başladılar. Artık bütün gazeteler Pentagon Belgelerini yayınlıyorlardı.

26 Haziran 1971 tarihinde Yüksek Mahkeme görüşmeye başladı.

30 Haziran 1971 de, Yüksek Mahkeme kararını üçe karşı altı oyla kararını açıkladı.

Karar Basın özgürlüğünün kim olursa olsun kısıtlanamayacağı yönünde çıktı.

Evet ..

İşte size The Post’un inanılmaz hikayesi …

Size bu tarihi yansıtıyor film be başrollerde Meryl Streep, Tom Hanks oynuyor.

Şöyle bitireceğim, o günlerde çok kritik karar veren Washington Post gazetesinin editörüne sormuşlar, eğer belgeler daha ön ce ortaya çıktığında ne olurdu diye …

Şöyle yanıt vermiş …

Gazeteci, adil ve vicdanlı bir şekilde yazdığı sürece, yazdıklarının olası sonuçlarını hesap etmek onun işi değildir. Bir ülke için hiçbir gerçek, uzun vadede yalanlar kadar tehlikeli değildir”.

Sevgilerimle,

 

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar

YORUMUZU BIRAKIN