Birleşik Arap Emirlikleri deyince aklımza genelde öncelikle Dubai sonra Abu Dhabi gelir. Dubai’ye daha önce çeşitli sebepler ile gitmiş ve Dubai seyahat notlarını yayınlamıştım, isteyen blogumdan okuyabilir.
Abu Dhabi’ye ise ilk gelişim. Fuar nedeniyle geldiğim için çok fazla gündüz gezme fırsatım olmasa da, bir sabah erken kalkıp çektiğim şehir fotoğrafları dışında yazdıklarım genel izlenimlerim olacak.
Abu Dhabi’ye geçmeden isterseniz size Gogle – Vikipedi yardımıyla biraz Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE ) hakkında bilgi vereyim, sonra da Abu Dhabi’yi biraz anlatırım. Çünkü, BAE’yi anlamadan Abu Dhabi’yi anlamak biraz zor.
BAE, 7 tane Emirliğin yan yana gelmesiyle oluşan bir ülke. Baş kenti Abu Dhabi. Ana dilleri ARAPÇA, işin ilginç tarafı tüm BAE içinde yaşayan halk %20, geriye kalan %80 yabancı ki bu yabancıların bir çoğu genel İşlerde çalışıyor. Yani BAE halkının bütün işlerini yabancılar yapıyor aslında. Otellerinden Restoranlarına, Temizlikten Servise her yerde Filipinli, Çinli, Afrikalı görmeniz mümkün, hatta bazen nerede olduğunuzu bile şaşırtacak derecede yabancı çalışan var.
Avrupa ve Amerika’nın büyük şirketlerinin hemen hemen hepsinin burada şubesi ve çalışanları var, hatırı sayılır bir Avrupa- Amerika halkı görebilirsiniz.
Kişi başına düşen Gayri Milli Hasıla 45.000 Dolar, yani anlayacağınız çok zengin bir ülke.
En son sayımda toplam BAE’de 10 milyon civarında insan yaşıyor.
Tarihi de öyle çok eski değil, 1971 yılında ülkede bulunan İngilizlerin buradan çekilmesiyle, Emirliklerin birleşmesi sonucunda bu ülke meydana gelmiş, yani anlayacağınız daha 40 45 yıllık bir Devlet.
Monarşi ile idare ediliyor, hükümdarlar, emirler, sultanlar yoluyla idare edilen ülkede SUÇ ORANI neredeyse sıfır, çünkü Şeriat Kanunları geçerli.
Gelirleri tabi ki PETROL, sonra Hurma, Kuruluşmuş Balık ihracatı çok yoğun. Dış Ticarette ciddi bir söz sahibi ekonomileri var. BAE’de her Emirlik ayrı ayrı ticaret yapsa da, gelir paylaşımı 7 Emirlik adına ortak yapılıyor.
BAE’de eğitim ücretsiz ve 6 yıl zorunlu. Ana dilleri Arapça olmasına rağmen, yaygın kullanılan dil İngilizce, hemen hemen herkes ingilizce biliyor, o yüzden yabancılar pek sıkıntı çekmiyor.
Sağlık konusunda oldukça ileriler. Zorunlu askerlik yok, isteyen askerlik yapıyor.
BAE, Din konusunda Suudi Arabistan kadar ileri derecede sıkıntılı değil, hoşgörüsü çok daha fazla olan bir ülke. Dubai’de, Abu Dhabi’de mini etekli, askılı, şortlu Kadınlar her tarafta görebilirsiniz. Sıkma baş Türban neredeyse yok, saçlarını sadece kapatıyorlar. Aynı ortamda peçeli, saçı açık,mini etekli kadınları rahatça her yerde görebilirsiniz. Aynı şekilde erkekler de, klasik beyaz giysilerinin yanında, şortlu erkekler de mevcut, yani kimsenin kimseye baskısı yok.
Abu Dhabi ise nüfusu yaklaşık 1 milyon ile, BAE’nin başkenti. En çok petrol bu bölgede çıkartılıyor olmasına rağmen, dediğim gibi gelirler eşit olarak 7 Emirlik tarafından ortak paylaşılıyor.
Aslında Abu Dhabi bir ada, ama bir kaç köprü ile şehire bağlanmış, ancak gezerken bir adada olduğunuzu anlamanıza pek olanak yok. Çok ciddi yatırımlar yapmışlar, gezerken Yeni ve Eski Abu Dhabi’yi anlıyorsunuz, bir kısmı moderne gökdelenler ile dolu iken, bir kısmı tek veya iki katlı kahverengi evlerden oluşuyor.
Dubai’ye göre biraz daha şehir gibi. En büyük otellerin hesi burada mevcut. Denizine giremedik ama mükemmel olduğu belli, kumsallar beyaz, denizin rengi açık mavi. Şehrin bir çok noktasından direk denize girilebiliyor, o yüzden de akşamları sahilleri çok dolu, denizden çıkan sahildeki cafelere doluyor.
Abu Dhabi’de aynı Dubai gibi İÇKİ yasak, ancak otel içlerinde serbest, yani otel dışına çıkmadığınız sürece alkol konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
Gece eğlencesi de aynı, sokaklarda, dışarıda çok fazla hareket olmasa da, kaldığınız otel veya yakınlardaki büyük otellere gittiğinizde çok güzel yemek, şarap, alkol bulabildiğiniz gibi, gece hayatı da son derece hareketli. Tabi ki bu gece hayatının en önemli aktörleri Asyalı ve Rus kızlar.
Trafik çok yoğun olmuyor ancak Abu Dhabi ve Dubai arası arabayla yaklaşık 1,5 saat olduğundan bir çok kişi Dubai’de yaşayıp, Abu Dhabİ’de çalışıyor, o yüzden en çok sıkışan trafik bu iki şehir arasında. Şehir içinde çok büyük bir trafik sorunu yok. Yollar geniş ve genelde dört şeritli, hepsi de geliş – gidiş ayrı ayrı.
Para birimleri Dirhem, 1 Dolar yaklaşık 3,5 Dirhem, yani neredeyse 1 Tl = 1 Dirhem diye düşünebilirsiniz.
Benzin tahmin edeceğiniz gibi çok ucuz, şu anda 1,5 TL civarında ki bunu bile pahalı buluyorlar.
Genelde yemek sorunu yaşamıyorsunuz çünkü aklınıza gelebilecek her ülkenin restoranı mevcut, ayrıca fast food zincirleri McDonals’an Burger Kingine, Pizza Hut’ından Starbucks’a kadar mevcut. İtalyan restoranları ağırlıkta.
En önemli özelliği müthiş GÜVENLİ bir şehir, insanları çok yardım sever ve güler yüzlü. Bir hafta boyunca, hiç bir yerde bir kavga, bir tartışma görmedik. En büyük sıkıntı trafik kazaları, o çok miktarda var, çünkü altlarında çok ciddi kapasiteli ve lüks araçlar var ve hızı seviyorlar. Ama dediğim gibi, gece yarısı sokaklarda dolaşan yalnız insanlar görebilirsiniz. O konuda suç oranı neredeyse yok gibi bir şey.
Dubai kadar olmasa da burada da çok fazla Alış Veriş Merkezi var ve hepsi en ünlü markalar ile dolu ve cidden büyükler, bazen girdiğiniz kapıyı bile bulmakta zorlanıyorsunuz. Ancak fiyatlar öyle çok ucuz değil, bazı ürünler Türkiye’de daha ucuz, özellikle elektronikte o kadar da arada ciddi farklar yok, eskiden daha ucuzdu.
Görmeniz gereken yerleri zaten gitmeden mutlaka araştırırsınız ama YAS ISLAND ve tabi buradaki Ferrari Dünyası çok önemli. Bizim vaktimiz olmadığı için giremedik ama Ferrari Dünyası, bütün bir günü geçirebileceğiniz bir yer. O yüzden günlük bilet satılıyor ve fiyatı 240 Dirhem, yani yaklaşık 200 TL civarında. O yüzden bri kaç saat için girebileceğiniz bir yer değil.
Onun dışında şehri Turistik Otobüsler ile gezebilirsiniz, fiyatını sormadık hiç ama çok pahalı olduğunu zannetmiyorum, vaktimiz olmadığı için biz gezemedik ama haritasına baktım, bütün bir şehri 2 3 saatte gezdiriyorlar.
Yazacaklarım bunlar, en azından gidecek olanlara veya gitmeyi planlayanlara biraz ön bilgi vermiş oldum sanırım 🙂
Sevgilerimle,
YORUMUZU BIRAKIN
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.