Menu

Yaşayamadıklarımız …

Ne istiyoruz?

Bir arkadaşımla sohbet ederken, konu ” Yaşayamadıklarımıza ” geldi. Öyle ya, yaşamın içinde bir sürü de yaşamak istediğimiz halde yaşayamadığımız ve bu yüzden de çok sıkıldığımız zamanlar var.

Bu konuda yazmayı düşündüğümde, gerçek sıkıntının ne olduğunu anlamaya çalıştım kendimce. Sıkıntının ana kaynağı ne? Gerçekten yaşayamadıklarımız mı yoksa neyi yaşayacağımızı bilememenin getirdiği bir şey mi?

Yaşayamadıklarınızı bir kağıda yazmaya başlayın deseler, nasıl başlardınız? Mesela neyi en başa koyardınız?

Sanırım bu sorunun da daha öncesini araştırmak gerek. Şu anki yaşınız, kariyeriniz, mesleğiniz, medeni durumunuz, sosyaliteniz…

Bunun gibi bir çok kriter var. Örneğin; bugün bekar ve 25 yaşında bir kıza, bekar 35 yaşında bir erkeğe, 40 yaşında evli bir çifte sorsanız her biri ayrı ayrı ve bugünün içinde yarın istediklerini anlatacaktır.

Kariyer yapmak isteyenlerin yaşayamadıkları ile, evli-mutsuz olanların yaşamdan bekledikleri ve yaşayamadıklarının listesi aynı olmayacaktır, kadın ve erkek dünyası tamamen farklı isteklerle dolacaktır.

Ancak burada tek bir ortak nokta olduğuna inananlardanım, hepsinin ötesinde önce NE İSTEDİĞİMİZİ bilmek bence en önemlisidir diye düşünüyorum.

Ne istediğimizi bildikten sonra gerisi ayrıntıdır.

Genç kızımız evlenmek istiyorsa, istediği buysa yaşamını, sevgilisini, sevgili adaylarını buna göre değerlendirecektir. AŞK ile birlikte bir evlilik planları yapacaktır, önce AŞK isteyecektir.

Evli ama mutsuz kadın-erkek ne yapacaktır? Muhtemelen ayrılmayı düşünecektir veya daha iyimser bakalım, bu evliliğin yürümesini sağlayacak çabaların artmasını dileyecektir.

Ama ne istediğini bilmeyen hiç bir şey yapamayacaktır. Bilmediğiniz bir şey için nasıl bir şeyler yapabilirsiniz?

O yüzden durumunuz, yaşınız ne olursa olsun, önce NE İSTİYORUM’u bilmeniz lazım.

Bu çalışma hayatında da aynıdır, özellikle iş yaşamında şu 3 kriter çok önemlidir;

1- Önce durumunu tespit et : Neredesin, ne durumdasın, bugünkü şartların ne?

2- Varmak istediğin noktayı tespit et : Ne yapmak istiyorsun, hedefin ne, nereye varmak istiyorsun?

3- Varmak istediğin noktaya, bugünkü durumundan nasıl geçebilirsin : Aksiyon planın ne, nasıl varmayı planlıyorsun, neler yapmalısını tespit et.

Aynı şeyleri yaşamınıza da uygulayabilirsiniz, neredeyim, nereye varmak istiyorum, nasıl varmayı planlıyorum.

Dönüp dolaşıp aynı soruya geliyoruz. NE İSTİYORUZ? Ne istediğini bildikten sonra bugünkü durumundan o noktaya varmak için gerekli aksiyonları tespit etmek daha kolay.

Yaşayamadıklarını düşündüğün şeyler neler? Yaz…

Sonra bunları neden yapamadığını, nelerin sana engel olduğunu tespit et? Yaz …

Ama bunları GERÇEKÇİ yap, çünkü realist olmayan istekler, hedefler, planlar, aksiyonlar her zaman sadece seni mutsuz eder. Hani parası olmayan bir kişinin Dünya seyahati planlaması, İngilizce bilmeyen birisinin Uluslararası Şirkette CEO olmayı düşlemesi, boşanma imkanı olmayan birisinin boşanmayı planlaması gibi…

Gerçekçi olmayan hayallerin üstüne bir de ne istediğinizi bilmemenizi eklerseniz, onun adı SIKINTI olur, hani hiç anlam veremediğiniz o İÇİM SIKILIYOR oluşur ….

Sevgilerimle,
Haluk

Benzer Yazılar

YORUMUZU BIRAKIN