Menu

Ertuğrul Fırkateyni – Temmuz 1889 – Eylül 1890

Bir çoğunuz duymuş olabilir Ertuğrul fırkateynini, hatta bildiğim kadarıyla şu anda filmi çevriliyor, Ekim Kasım gibi de vizyona girecek.

Hazin bir öyküdür Ertuğrul. İsterseniz sizlere kısaca google’dan da faydalanarak aktarmaya çalışayım.

Ertuğrul 19 Ekim 1863 tarihinde Sultan Abdülaziz döneminde denize indirilen bir gemiydi, kazanları İngiltere’de monte edilmişti. Üstünde her türlü silah donanımı kurulmuş 79 metre boyunda, 15,5 metre genişliğinde bir gemiydi ve zamanın en modern araçları ile donatılmıştı.

300px-ErtugrulFirkateyn

60 ton su alıyordu, aldığı kömür ile 10 mil sürat yapıyor ve 9 saat seyredebiliyordu. Teknede biraz çürümeye yüz tutan yerleri dışında, teknik olarak aksayan hiç bir şey yoktu.

Ertuğrul’un mürettebat sayısı bir çok kaynakta farklı olmakla birlikte en güvenilir kaynaklara göre, 54 subay ve 553 er olmak üzere toplam 607 kişiden oluşuyordu.

BODRUM / DHA: JAPONYA'NIN KUSIMOTO KENTI ACIKLARINDA BATAN ERTUGRUL FIRKATEYNINDE DALISLAR OCAK AYINDA BASLAYACAK. ERTUGRUL FIRKATEYNI'NIN ASKERLERI BU FOTOGRAFI  GEMI BATMADAN UC GUN ONCE TOKYO'DA JAPON GAZETECILERE CEKTIRMISTI (FOTOGRAF: DHA - YASAR ANTER / BODRUM)

1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii’nin yeğeni İstanbul’u bir savaş gemisi ile ziyaret etmişti. Bunun üzerine II. Abdülhamid, Japonya’ya bir heyet göndererek, Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve başka hediyeler göndermeye karar verdi.

Bunun içinde Ertuğrul gemisi seçildi. Bazı uzmanlar geminin çürük olduğunu, böyle bir seferi tamamlayamayacağını söyleseler de Temmuz 1889’da Ertuğrul İstanbul’dan ayrılarak Japonya’ya yolculuğuna başladı.

İlk arıza Süveyş kanalında baş gösterdi fakat tamir edildi. Ertuğrul devam etti, limanlara uğraya uğraya seyahate devam etti ve Singapur’a vardı. Gemi her uğradığı limanda o şehirde yaşayan müslümanlar tarafından sevgiyle ve görkemli bir törenle karşılanıyordu.

mesut-ertugrul-1

Gemi tam 11 ay sonra Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama limanına vardı.

Japon İmparator Komeii, Türk Amiralini ve heyetini çok güzel bir şekilde karşıladı, toplanan halk sevgi gösterilerinde bulundu.

Ertuğrul Gemisi Japonya’da tam üç ay kaldı, çevredeki bir çok yere gitti, beraberindeki 50 kişilik bando ekibiyle konserler verdi. Artık dönüş zamanı gelmişti. Hazırlıklara başlandı.

Yola çıkacağı gün Japonya Deniz Kuvvetleri şiddetli tayfun uyarısı yapmasına rağmen Ertuğrul 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanından ayrıldı. Ancak Kuşimoto açıklarında şiddetli tayfuna yakalandı ve 16 Eylül 1890 tarihinde kayalara çarparak battı.

Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi.

Yöre halkı kazadan kurtulanlara çok ilgi gösterdi, kendi aralarında yardımlar yaptılar. Hayatta kalanlar Japon İmparatorunun gemisiyle İstanbul’a gönderildi. Toplanan yardım ve paralar da kazadan kurtulanlara verilmek üzere Padişaha teslim edildi.

Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt yapıldı. Daha sonra bu anıt Türkiye ve Japonya Hükümetlerinin ortak çabasıyla genişletilmiş ve büyütülmüştür ve her yıl ziyaretçi akınına uğrar.

İşte size Ertuğrul’un hazin öyküsü, umarım beğenmişsinizdir.

Kushimoto-toruko-ireihi1 a1d02f-28112013_Tokyo_Tokyo’da_Ertugrul_Firkateyni_Sergisi__(1)_1024x683_800x534

 

 

 

Benzer Yazılar

YORUMUZU BIRAKIN