Menu

Doğum günün kutlu olsun Deniz …

Bugünün gençleri, Deniz Gezmiş’i ne kadar tanıyorsunuz?
 
Eminim bir yerlerde adını duyuyorsunuzdur, merak edenler belki şöyle bir google da aramış, taramış okumuştur.
 
Daha bir siyasete meraklı olan biraz daha fazla bilgi sahibidir, karşıt görüşlüler içinse Vatan Hainidir, asılmıştır, onlara göre belki Adnan Menderes’ten farkı yoktur.
 
Gelin ben bu doğum gününde sizlere Deniz Gezmiş kimdiri tanıtayım, kısacık, öyle uzun uzun değil….
 
Deniz Gezmiş tam 69 yıl önce yine böyle bir günde doğdu, tarihler 27 Şubat 1947 idi. Düşünebiliyor musunuz, tam 69 yıl önce doğup, 6 Mayıs 1972 yılında, yani daha 25 yaşındayken idam edilen bir GENÇ, bugün hala konuşuluyor. Milyonlarca seveni var.
 
Bu süre içinde ölü giden binlerce meşhur insan var, AMA onun yeri hep ayrı, hala profillerinde Deniz Gezmiş fotoğrafı olan insanlar var.
 
Evet, 27 Şubat 1947 Ankara Ayaş ilçesinde doğuyor. 3 çocuktan ikincisi, bir ağabeyi var Bora Gezmiş, bir de kardeşi Hamdi Deniz.
 
İlk ve Orta öğrenimini Sivas’ta yapıyor, Liseyi ise İstanbul Haydarpaşa Lisesinde. Lise hayatında siyaset ile tanışıyor, SOL görüşü benimsiyor, aktif, atılgan bir genç, bir ada kendini eylemler içinde buluyor. O dönem siyasetin kızıştığı dönemler.
 
1965 yılında o zamanki Türkiye İşçi Partisine üye oluyor, ve çok geçmeden 31 Ağustos 1966 senesinde ilk gözaltısını yaşıyor. Çorum Belediyesi Temizlik İşçileri ile birlikte Taksim Anıt’ına çelenk koymaya giderken polis ile çatışıyorlar ve Deniz Gezmiş içeri alınıyor.
 
7 Kasım onun için önemli bir tarih oluyor, İstanbul Hukuk Fakültesine giriyor. Sonra arka arkaya eylemlere karışıyor, yakalanıyor, göz altına alınıyor, bir kaç gün sonra serbest bırakılıyor:
 
30 Ocak 1968 senesinde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuruyor, 1968 de ilk tutukluluğunu devlet bakanını protesto ettiği gerekçesiyle yaşıyor, hemen arkasından da o meşhur 30 Temmuz ABD 6. Filosu protestolarında yer aldığı için tutuklanıyor.
 
Mücadelesinden asla taviz vermeden devam ederken bu olaylar onu bir anda öğrenciler gözünde lider konumuna getiriyor. nerede bir haksızlık görse, o eylemlere katılıyor, protestolara katılıyor.
 
Sonra tam bir mücadele, tutuklanma ve kaçış dönemi başlıyor, bir kaç kez daha tutuklanıyor, sonra Filisten’e gidiyor, bu arada İstanbul Hukuk Fakültesinden atılıyor.
 
Yine arka arkaya eylemler ve tutuklamalardan sonra öğrenci eylemleri yerine daha ses getiren eylemler yapmak istedi, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ( THKO) kurdu. Banka soygunları, Amerikalı erlerin kaçırılması olaylarını planladı ve uyguladı.
 
Ve 12 Mart 1970 muhtırası ve askerin tekrar siyaseti ele almasıyla aranan insanların başında yer aldı. 16 Mart 1971 tarihinde Sivas’ta yakalandı.
 
16 Temmuz 1971 tarihinde mahkemesi başladı ve 9 Ekim 1971 tarihinde mahkemesi sonuçlandı, yani 3 ay içinde mahkeme kararını verdi.
 
Karar İDAMDI…
 
O zamanki siyaset içinde Senato vardı, TBMM den sonra Senato da oylamak gerekiyordu, o zamanlar da CHP’de ismet İnönü ve Bülent Ecevit HAYIR derken, AP’den Süleyman Demirel ve arkadaşları EVET oyu verdiler.
 
Senato idamı onaylar…
 
Deniz Gezmiş, arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin inan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde Ulucanlar cezaevinde idam edilirler. Henüz yaşları 23 – 25 olan ve bir tek kişinin ölümüne sebep olmadan asılırlar.
 
Hayat hikayesi budur Deniz Gezmiş’in ….
 
25 yaşında bir genç, işte 69 sendir böyle unutulmaz. Onun mücadele gücü, inanmışlığı, Vatan sevgisini bir çok insan kendine göre yorumlar.
 
Kimi hala Vatan haini der, kimi hala terörist, kimi Atatürk’ü sevmezdi der, kimi Vatanını …
 
Ama o ben ve benim gibi SOL görüşü benimseyenler için bir idoldür. Onun ile ilgili çok şey okudum, benim gibi okuyan da çoktur eminim.
 
Onu sevmek farklı bir duygudur … Ama herkesten aynı duyguları yaşamasını bekleyemem….
 
Bir de Deniz Gezmiş yazım olsun dedim ..
 
Hem de onun doğum gününde ….
 
Sevgilerimle,

Benzer Yazılar

YORUMUZU BIRAKIN