Pakistan Seyahat notları
Önce biraz tarih …
Aslında çok ilginç bir hikayesi var Pakistan’ın… Pakistan 1940 lara kadar Hindistanın içinde yer alıyordu, müslümanların yoğun olduğu bölgelerde yaşanılan bağımsızlık savaşı Hindistan’ı epeyce zorlayınca 1947 yılında Hindistan Pakistan’ın kuruluşuna izin verdi ama bunu yapğarken müslümanları ikiye böldü. Sağ tarafa Batı Pakistan, sol tarafa Doğu Pakistan dedi.
Bundan sonra da Müslümanları bu iki bölgeye doğru göçe zorladı. 1970 yılında da Doğu Pakistan kendi içinde seçimelerde Batı Pakistan’dan ayrıldı ve bugünkü Bangladeş ortaya çıktı.
Böylelikle bugünkü siyasi harita oluştu, yani hani tarihe baktığınızda o kadar eski devletler değil her ikisi de, Pakistan 1947, Bangladeş ise 1971 senesinde gelmişler bugünlere.
Pakistan adını ise, o günlerde İngiltere’de yaşayan müslümanlar bulmuş. Pencap, Afgan, Keşmir, Sind ve Belucista kentlerinin baş harflerinden oluşturmuşlar.
Anlamı bizdeki gibi PAK, temiz insanların ülkesi.
Ben Lahore ve Karaçi’ye gidebildim. Başkenti biliyrosunuz İslamabad.
Pakistan’ın nüfusu 200 Milyon, Türkiye kadar bir alana sahip olmasına rağmen, neredeyse 2,5 katı fazla insan yaşıyor.
Pakistan’ın para birimi RUPİ, 1 dolar yaklaşık 116 Rupi, yani bizim paramızla 25 26 TL kadar.
EN önemli şehri Karaçi, çünkü deniz kenarında olması nedeniyle ticaret oradan yürüyor. Büyük şirketlerin, Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin ofisleri genelde Karaçi’de.
Yemek konusunda sıkıntı çekmiyorsunuz çünkü yemekleri bizlere çok benziyor, her tarafta Kebap yemeniz mümkün. Özellikle Karaçi’de deniz kenarında muhteşem restoranları var ve oldukça ucuz.
Lahore’da metro yok, Karaçi’de var mı bilmiyorum, Toplu taşıma genelde Tuk-Tuk dediğimiz motorsikletler ile yapılıyor. Taksiler de metre yok o yüzden ciddi pazarlık yapmanız gerekiyor.
Çok lüks otelleri de var, halkın çok fakir olduğu yerlerde.
Kadınlar genelde açık veya İran’daki gibi sadece bir eşarp var başlarında ama gençlik özgür ve modern.
Trafik sorunu Lahore’da çok değil ama Karaçi İstanbul’a benziyor, özellikle yoğun saatlerde oldukça yavaş ilerliyor.
Alkol tamamen yasak, belki gizli gizli verilen yerler vardır ama hiç bir yerde satılmıyor.
Lahore Turistik açıdan çok zengin değil ama tarihi yerleri çok, o yüzden tarihi yerler gezmek için Lahore önemli ama Karaçi deniz kenarı olması nedeniyle daha çok ilgi çekiyor. Özellikle deniz kenarındaki develerle gezme turistlerin en çok sevdiği şey.
Lahore’da yapmanız gereken otel ile konuşup günü birlik şoförlü araba kiralamak, o sizi bütün tarihi yerlerine götürüyor. Maliyeti de 50 Dolar civarı ki bence kendiniz araba kullanmayı düşünmeyin bile derim.
Eğlence hayatı tahmin edeceğiniz gibi kısıtlı. Öyle müthiş barları yok, insanlar genelde otellerde keyif yapıyor, otelleri çok güzel.
Burada çocuklar sokakta futbol yerine kriket oynuyor, en çok bayıldığım şeylerden birisiydi.
Bir de en çok dikkatinizi çekecek şey SÜSLÜ kamyonlar olacak, kamyonların normali yok, önce süsleyip sonra trafiğe çıkıyorlar.
Aklıma gelenler bunlar, keyifli okumalar dilerim 🙂
Sevgilerimle,
YORUMUZU BIRAKIN
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.